Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2019 21:46 - Родители на протест: Долу ръцете от нашите деца!
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 355 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В 27 закона се съдържат елементи на ювенална юстиция, настояват те

Родители излязоха на протестни шествия срещу Националната стратегия за детето в няколко града в страната.

В София те се събраха при НДК и тръгнаха към Министерски съвет, а след това към пл. "Народно събрание“ и скандираха "Долу ръцете от нашите деца“.

Христо Лафчиев, един от говорителите на протеста заяви, че българите винаги са се идентифицирали образованието, науката, читалищата и армията. Те са против "джендър идеологиите". Лафчиев предложи на участниците в шествието да бъдат създадени "комитети по места", които да се отзовават при сигнали за незаконно отнемане на деца. Той посочи, че на 9 юни ще се проведе нов протест. Тогава се очаква недоволните граждани да преминат пред сградите на норвежкото и на холандското посолство в София. Поводът е историята, разказана от телевизионен водещ за българско дете, настанено при гей двойка в Холандия.

Вчера Министерство на труда и социалната политика излезе с възражение, в което се посочва, че отнемането на деца от техните родители никога не е било и няма да бъде цел на националните политики и законодателство и обясниха, че извеждането на дете от биологичното му семейство е "крайна" и "временна мярка" за закрила.

Заради протеста временно беше спряно движението на трамваите в района на Съдебната палата. Поради лошото време обаче шествието беше по-кратко от предвиденото.

Протестиращите срещу замразената стратегия настояват за пълното отхвърляне на документа, искат участие на граждани и родители в написването на нов подобен документ,

Те настояват за връщане на отнетите незаконно деца, оставки в агенцията за защита на детето, прехвърляне на телефона за подаване на сигнали от деца за тормоз "в ръцете на държавата“, излизане на България от Норвежкия финансов механизъм и финансиране на бедни семейства, които нямат възможност да отглеждат нормално децата си, наравно с приемните семейства.

Във Варна родители също излязоха на протест срещу водените "антидетски и антисемейни политики в страната".

Един от организаторите - Павлина Тодорова, обясни, че за пореден път родители излизат не заради оспорваната Национална стратегия за детето, а срещу редица закони, които съдържат голяма част от вече "замразената" стратегия.

Според нея в държавата се прокарват близо 27 закона, които съдържат елементи на ювенална юстиция, сексуално образование в ранна детска възраст, извеждане на деца от семейства и др. Протестиращите поискаха управляващите да работят за законодателство, което защитава правата на семейството.

Подкрепата в социалните мрежи вече наброява близо 106 000 души в национален план, а във Варненско - близо 6000 души, каза тя.

"Ние вече не протестираме само срещу стратегията. Това трябва да бъде ясно. Ние протестираме срещу измененията в различни закони и наредби, които неправителствени организации се опитват да внедрят в законите на българската държава", посочи друг от организаторите, Михаела Берова.

"Промените дават изключително големи правомощия на неправителствени организации да участват в дейности, които по право са изцяло на институциите. Тези закони променят част от понятията, например - "дете в риск", допълни Тодорова. Според Берова тези НПО-та  застрашават семействата, тъй като имат интерес в определянето на повече деца в риск.

Организаторите на протеста обявиха, че протестните действия ще продължат, докато правителството не отговори на техните искания за спиране на спорните закони, за по-строг контрол върху участието на неправителствените организации при прилагане на социална политика, както и по-голямо участие на български граждански организации в създаването на бъдещи закони.

Протест се проведе и във Велико Търново на площад "Майка България”. Протестиращите обобщиха исканията си под съпровод на патриотични песни, предаде "Фокус”.

"Тук сме и ще продължаваме. Работим с адвокати, които ще обобщят исканията ни. Те ще бъдат входирани във всяка институция. Законите, срещу които сме, са приети на второ четене на 7 март. Те са включени в заключителните разпоредби на Закона за социалните услуги и влизат в сила от 1 януари 2020 година”, поясни Красимира Ахмедова и допълни, че това, което е гласувано, е в разрез с българските традиции и улеснява изключително много процеса за отнемане на едно дете от неговото семейство. Протестиращите срещу Националната стратегия уточниха, че имат подкрепата на Българската православна църква, Главното мюфтийство, омбудсмана и някои медии.

Те заявиха, че организирането на митинги и шествия ще продължи, докато не бъдат изпълнени исканията на родителите.

Протестно шествие под надслов "Не на „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“ се проведе и в Бургас. В шествието участваха родители с деца. Те се обявиха против настройването на децата срещу родителите и упражняването на контрол над родителите чрез страх от законно отнемане на децата им. Носеха плакати с надпис "Не пипайте децата ни”, а много от участниците носеха балони и трибагреници.

Шествието премина по централната улица "Александровска”, съпроводено от викове "Долу ръцете от децата ни” и приключи пред Общината. 
 

По публикацията работи: Анисия Иванова

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Социалното министерство: Отнемането на деца не ни е цел!
Родители за Стратегията: Недопустимо е НПО-та да променят законите!



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1180095
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930