Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2020 01:28 - Правило на стареца Паисий
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 970 Коментари: 1 Гласове:
-1



 Правило преподобного Паисия Святогорца: — Боже мой, не оставь рабов Твоих, которые пребывают вдали от Церкви. Пусть Твоя любовь подействует на них и приведет их к Тебе. — Помяни, Господи, рабов Твоих, которые страдают от рака. — Помяни, Господи, рабов Твоих, которые страдают от малых и великих болезней. — Помяни, Господи, рабов Твоих, которые страдают от телесных увечий. — Помяни, Господи, рабов Твоих, которые страдают от душевных увечий. — Помяни, Господи, власть имущих и помоги им править по-христиански. — Помяни, Господи, детей из неблагополучных семей. — Помяни, Господи, неблагополучные семьи и тех, кто развелся. — Помяни, Господи, сирот всего мира, всех, кто испытывает боль, и всех, к кому в этой жизни отнеслись несправедливо, вдовцов и вдов. — Помяни, Господи, всех, находящихся в тюрьмах, анархистов, наркоманов, убийц, злодеев, воров, просвети их и помоги им исправиться. — Помяни, Господи, всех, находящихся на чужбине. — Помяни, Господи, всех, кто путешествует по морю, по суше, по воздуху, и сохрани их. — Помяни, Господи, нашу Церковь, отцов Церкви (священнослужителей) и верующих людей. — Помяни, Господи, все монашеские братства, мужские и женские, старцев и стариц и все братства и всех монахов Святой Афонской Горы. — Помяни, Господи, рабов Твоих, находящихся на войне. — Помяни, Господи, рабов Твоих, гонимых в горах и на равнинах. — Помяни, Господи, рабов Твоих, которых ловят и хватают, как птиц. — Помяни, Господи, рабов Твоих, которые оставили свои дома, которых выгнали с работы и которые мучаются. — Помяни, Господи, бедняков, тех, у кого нет крова и беженцев. — Помяни, Господи, все народы, держи их в Своих объятьях, покрывай их Своим святым покровом и храни их от всякого зла и от войны. И нашу возлюбленную Элладу держи в Своих объятиях день и ночь, покрывай ее Своим Святым покровом и храни ее от всякого зла и от войны. — Помяни, Господи, мучающиеся, оставленные, онеправданные, исстрадавшиеся семьи и богатно подай им Свои милости. — Помяни, Господи, рабов Твоих, которые страдают от душевных и телесных проблем всякого рода. — Помяни, Господи, рабов Твоих, которые попросили у нас, чтобы мы за них молились. "Житие старца Паисия"
   



Гласувай:
0



1. fotinia - старецът Паисий за несвестните и неразумните
15.04.2020 02:03
„Хула срещу Светия Дух въобще е пренебрежителното отношение към божественото, разбира се, когато човек е с всичкия си разум. Тогава това пренебрежение му се зачита като грях. Например, веднъж един ми каза: “Махай ми се от главата и ти, и боговете ти…”, и аз така го блъснах, че отлетя надалече, защото това беше богохулство. Или да речем минават двама покрай църква. Единият се прекръства и казва на на другия: “Хайде, прекръсти се и ти”. А другият възразява: “Абе, какъв кръст ще правя, я ми се махай”. Такова пренебрежение е хула. Следователно не е възможно един благоговеен човек да богохулства. Но и безсрамието, безочието е хула срещу Светия Дух. Безсрамният извращава или потъпква някоя евангелска истина, за да оправдае падението си. Не зачита истината, действителността, но съзнателно я изопачава, потъпква една светиня. И това нещо постепенно става негово постоянно състояние. Божията благодат се отдалечава от такъв човек и той започва да търпи демонски въздействия. И ако не се покае, докъде ще стигне… Бог да пази! Обаче, когато човек се ядоса и похули дори и Светия Дух, тази хула не е непростима, защото човекът не вярва в това, което е казал. Просто в момента на гнева е изгубил контрол върху себе си, но после веднага се разкайва. А безсрамният оправдава лъжата, за да оправдае падението си. Който оправдава падението си, оправдава дявола.“

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172011
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031