Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2016 20:16 - АТОНСКИТЕ СТАРЦИ ЗА ПРАВИЛНИЯ ИЗБОР НА ПРИЯТЕЛИТЕ
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 685 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Написана от http://uoj.org.ua Превод от руски език: Всемирното православиe  

imageПреп. Паисий Светогорец

Към избора на приятел, според учението на светите Отци на Църкватачовек трябва да се отнася много сериозно, защото душевното ни състояние зависи до голяма степен от човека до нас. Сайтът«Православното наследство на Украйна на Света Гора-Атон» е подбрал изказвания на атонски светии и монаси за това, какво представлява истинското приятелство.

Преподобни Никодим Светогорец

 

«Разкай се за предишния си живот, който е бил противоположен на живота на Христос, защото за тебе врагове са били онези, които за Него са били приятели, тоест бедността и бедните, скърбите искърбящите, обидите и обижданите. Бил си подобен на денница, който е князът на измъчваните, в противоположност на Христос – Князът на спасяваните. И така, промени военния си лагер и отсега нататък имай за приятели бившите си врагове, и предишните си приятели – за твои врагове, и обърни срещу тях цялото духовно оръжие, за да удържиш победа над тях».

Преподобни Паисий Светогорец

«Бог дал на хората различни дарования. Както човек може да види чуждата развала и поквара, така може да види и чуждата добродетел – и да й подражава».

Веднъж един поклонник попитал стареца как трябва да се избират приятелите.

Преп. Паисий Светогорец му отговорил: «Ако посадят една до друга диня и тиква, ще стане следното: тиквата ще вземе всичката сладост от динята, и така динята ще стане безвкусна и без сладост. А виж, тиквата, независимо от това колко сладост е взела, все едно, ще си остане тиква. Затова, ако искаме да получим сладки и вкусни дини, трябва да ги садим по-далече от тиквите».

От тези думи на стареца поклонникът разбрал, че приятелите трябва да се избират внимателно.

Преподобни Порфирий Кавсокаливит

«За Божиите хора разстоянието не съществува, дори това да са хиляди километри. Където и да се намираме, всички ние сме заедно. Колкото и далече да се намират нашите ближни, трябва да ги подкрепяме».

«Нека да почувстваме Христос като наш Приятел! Защото наистина Той е наш Приятел. Той Сам потвърждава това, когато казва: Вие сте Ми приятели (Йоан. 15:14). Нека да погледнем към Него и да пристъпим към Него като към Приятел».

Монах Симеон Атонски

«Кой е най-добрият приятел? Божествената благодат. Кой е най-лошият приятелЛошата мисъл».




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1187938
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930